Hönshus

Får man ha hönshus i trädgården?

Får man ha hönshus i trädgården?

Tänk om du varje morgon året runt kan hämta alldeles färska och nyvärpta ägg till frukosten! Drömmen kan bli sann, och det är faktiskt många gånger enklare än vad du kanske tror. Det enda som behövs är några höns.

Men får vem som helst skaffa höns? Och är det verkligen tillåtet att ha höns i trädgården? Visst är det tillåtet, men om du bor i ett tättbebyggt område som en stad eller ett samhälle, så behöver du tillstånd av kommunen. Det är oftast miljökontoret som ger tillstånd och ett sådant brukar ge tillåtelse till att ha upp till cirka sex höns. Men räkna inte med att du också får lov att låta en tupp sprätta omkring i hönsgården och uppföra sig tuppen i låten ”Hönan Agda” av Cornelius Wreesvijk. Tuppar är inte tillåtna i tättbebyggda områden, bland annat för att man vill undvika klagomål från folk som irriterar sig på tuppens galande i tid och otid.

Ett nytt hönshus kan eventuellt kräva bygglov beroende på hur stort huset ska vara, var det ska placeras på tomten och vilka uthus och andra komplementbyggnader som redan finns på tomten. Under alla omständigheter ska du räkna med att du måste inge en bygganmälan innan du sätter igång med ditt hönshus. Det kan dessutom finnas lokala bestämmelser eller kommunala planer som du måste ta hänsyn till vid uppförande av ett hönshus. Din kommun hjälper dig med svar på dina frågor.

Ett gott råd är att börja din karriär som hönsägare med att läsa ett par böcker om vad som krävs för att lyckas – innan du köper höns, och innan du beställer byggmaterial. Fråga på närmaste bibliotek efter förslag på böcker. Har du barn bör du absolut inviga dem i dina planer och samtidigt tala om hur de bör umgås hönsen. Rent generellt är höns mycket sociala och kan ibland knyta sig till människor. Men tänk på att barn har en förmåga att knyta sig till alla husdjur, och att det kan väcka starka känslor om en höna måste avlivas på grund av sjukdom.

Snacka med grannarna

Innan du söker om tillstånd är det klokt att snacka med grannarna om dina planer. Någon av dem är kanske också intresserade och så fall kan ni kanske söka om tillåtelse till ett gemensamt hönshus längs tomtgränsen. Även om det inte är nödvändigt att bygga ett hönshus, så är det klokast. För visserligen kan några höns klara sig i t.ex. en lekstuga eller en del av redskapsskjulet, men då kan det vara svårt att skydda dem mot rovdjur av olika slag. Det är ju inte heller säkert att hönsen i längden trivs med att dela plats med spadar, grepar, räfsor, redskap leksaker och andra saker man har i skjul och bodar.

Hönshuset ska helst stå på betongplatta och bör vara isolerat för att hönsen ska klara sig på kalla vintrar. Hönshuset ska kunna hålla både regn och solsken ute, men ändå vara försett med ett par högst sittande små fönster, som släpper in dagsljus. I hönshuset ska det finnas sittpinnar som hönsen sitter på när de sover. Räkna med att varje höna behöver cirka 20-30 cm på en sittpinne. Det ska också finnas en vattenautomat i hönshuset, för annars får du fullt upp med att ränna mellan vattenkranen och hönshuset med en vattenkanna. Skaffa ett rejält tråg där du kan hälla upp foder åt hönsen. Golvet får inte vara naket utan bör täckas med strö och halm, så att de kan sprätta omkring. Det ska naturligtvis dessutom finnas reden, där hönsen kan värpa ägg, och här kan du låta din fantasi råda när det gäller utformning. Varför inte bygga om en billig lagerbokhylla och låta hönsen använda den?

Trygg trädgård

Hönsen ska självklart ha tillgång till frisk luft och ett område med gräs, men du kan inte låta dem springa lösa överallt på tomten. Då finns det risk att de försvinner in till grannen, springer ut på gatan eller fångas av en lösgående hund eller blir offer för ett rovdjur. Hägna in en rejält stor gård runt hönshuset med kraftigt nät. Maskorna får inte vara för stora för då kan en mård ta sig genom. Räkna med att varje höna kräver 5-8 kvadratmeter att röra sig på. Nätet bör helst grävas ner cirka 40-50 cm i marken som skydd mot intrång. Räven är känd för att kunna gräva sig ner under staket och nät, när den upptäcker att det finns föda på andra sidan nätet. Nätet ska även fungera som tak, för att hindra större rovfåglar från att hämta en färsk höna till sina måltider.

Det är smart att låta hönsen ha två gårdar. De kan nämligen ganska snabbt förvandla en grön gräsmatta till naken jord. Har du två rastgårdar, kan du låta hönsen växla mellan den ena och den andra medan gräset tar sig. Hönsen uppskattar också om du då och då ger dem lite torra löv och bortrensat ogräs.

Dags att köpa hönor

När du har skaffat ett hönshus som du tror att hönsen kommer att trivas i, och när du dessutom har hägnat in en liten gård åt dem, så är det dags att skaffa höns. De kan du inte köpa i vanliga djuraffärer eller zoo-butiker. Kontakta en lanthönsklubb i området eller andra hönsägare för att få tips om var du kan handla. Svenska Lanthönsklubben kan tipsa dig om var du kan köpa höns.

Välj sedan en lugn ras om du har barn. Då minskas risken för att barnen stressar dina höns, för du kan räkna med att både dina och grannens barn kommer att följa med vad som händer i hönshuset. Och barnen ber säkert också att få klappa hönsen. Det finns en hel del raser att välja bland, och ett bra tips att snacka med andra hönsägare om deras erfarenheter. Det kan också vara praktiskt att välja höns som skiljer sig lite i utseende, så att du lättare kan se vilken som är vilken. Det sätter inte minst barnen pris på.

Många nyblivna hönsägare förväntar många ägg redan från första dagen, men hönsen bör få lov att vänja sig vid de nya omgivningarna. Räkna med att en höna i genomsnitt lägger 3-4 ägg i veckan.

Höns äter det mesta

Även om du plockar gräs och ogräs åt hönsen och ger dem matrester av olika slag, så behöver de regelbundet tillskott i form av säd och grönfoder. Du ser snabbt vad hönsen föredrar om du matar dem med rester från ditt matbord. Eftersom höns äter nästan allt, så är det relativt billigt att ha höns i trädgården, men räkna med en viss utgift till veterinär och en smula specialfoder.

Det är viktigt att du sörjer för att hålla rent i hönshuset. Spillning ska samlas upp var eller varannan dag, och den kan du sedan använda som gödsel i trädgården.

Att ha höns i trädgården ger dig i det stora hela åtskilliga fördelar: du blir av med dina matrester, får gratis gödsel, blir av med eventuella sniglar och får världens färskaste ägg. Inte nog med det – du och familjen får härlig underhållning genom att följa med i hönsens liv och leverne.