Hundbur

Skynda långsamt med att betinga din hundbur

Skynda långsamt med att betinga din hundbur

Med en hundbur i bagageutrymmet kan hunden åka tryggt på färden när ni är ute och kör. 

Därför är det alltid en bra idé att utrusta bilen med en hundbur. Konsekvenserna kan bli förödande om du krockar eller behöver göra en kraftig inbromsning och hunden är lös i bilen. 

Dels för dig, som behöver ta emot vikten, men framför allt för hunden själv. Säkerheten ska alltid komma först, därför borde hundbur vara det första man tänker på som hund- och bilägare. 

Det är dock inte bara att kasta in hunden i buren och köra iväg. Det är att gå alldeles för snabbt fram. Att hoppa in i små, trånga utrymmen som exempelvis en bur kan vara väldigt läskigt för en hund. Inte minst en vuxen hund som kanske aldrig stött på någonting liknande förr. Det kan bli en väldigt traumatisk upplevelse att bli intvingad i ett så trångt utrymme. Stressfaktorn för hunden är väldigt hög i en sådan situation. 

 

 

Presentera hundburen i trygg miljö

Därför bör du vänja hunden vid buren vid ett tidigt skede och i en trygg miljö. Ta in buren inomhus i ert hem. Låt hunden bekanta sig med den, nosa på den och undersöka den. Belöna hunden vid varje tillfälle som den uppmärksammar buren. Varenda liten kontakt den tar. 

Öka gradvis interaktionen med buren. Jobbar du i en takt anpassad för vad hunden tycker är okej kommer du kunna betinga buren på ett positivt sätt. Målet är förstås att hunden frivilligt ska kunna hoppa in i buren och slappna av. 

Hundens trygghet är med andra ord inte löst bara för att du sätter in en hundbur i bilen. Möjligtvis den fysiska tryggheten i samband med krockar. Men du ska inte underskatta stressen av att konfronteras med någonting som hunden tycker är obehagligt. Kom ihåg att hundar är individer och kan behöva tid för att vänja sig.