veterinär

Viktigt att ge djuren rätt sjukvård

Viktigt att ge djuren rätt sjukvård

Våra djur är våra familjemedlemmar och det är därför naturligt att vi vill ge dom sjukvård när det behövs. För husdjur finns det veterinärkliniker som arbetar med att behandla och förebygga sjukdomar hos djur. De erbjuder tandvård, röntgen, akutvård, operation och kastrering. 

Hos en vanlig veterinärklinik finns det särskilda öppettider med tidsbokning. Men om djuret skulle råka ut för något akut finns det mottagningar som har öppet dygnet runt. Det kan hända att djuret sväljer något giftigt eller råkar bli biten av ett annat djur, och det är absolut inget man bör vänta med att behandla för det kan orsaka livshotande skador på djuret. De som arbetar med djuren och är utbildade i detta har titeln veterinärer.

 

Veterinär är ett legitimerat yrke

För att få kalla sig för veterinär måste man ha rätt utbildning och inneha en legitimation. De som utfärdar legitimationen är Jordbruksverket. I Sverige finns det endast en utbildning och den ligger i Uppsala. Den sträcker sig över fem och ett halvt år, och innefattar både praktik och teori för att den studerande ska vara så förberedd som möjligt. 

Sedan några år tillbaka kan man välja att specialisera sig inom ett område. Då kan man välja exempelvis grisens sjukdomar, hästens sjukdomar, livsmedel, nötkreaturens sjukdomar eller smådjurens sjukdomar (oftast husdjur).

 

 

Var mot ditt djur som du är mot dig själv

Precis som vi människor vaccinerar oss i förebyggande syfte, går till tandläkaren för att se att våra tänder mår bra, och går till läkaren om vi känner att något är fel så bör vi behandla djuren på samma sätt. Vi vet själva hur allvarliga vissa sjukdomar är om man inte vaccinerar sig, eller hur ont ett hål i tanden kan göra. En veterinär i Sollentuna som ser till djurets bästa är Barkaby Djurakut. Läs mer här: https://www.barkarbydjurakut.se/.